Kuidas sünnib hea tekst?

Tekstide kirjutamise juures on minu jaoks alati kaks komponenti – loogiline ja loominguline.

Loogiline ehk ratsionaalne komponent on see, kui töötab mu mõistus.

Siia käib sihtgrupi analüüsimine, toote või teenuse eeliste väljaselgitamine, mõttetöö, kuidas kirjutada eelised lahti kliendi vajadusest lähtuvalt. Siia kuuluvad teadmised teksti ülesehituse mudelitest, õigekirja tundmine ning mõistmine, kuidas lugeja kirjapandud teksti tajub. Loogilise komponendi raames lähevad käiku kõik erialased-professionaalsed oskused ja teadmised. Siin toimub analüüs.

Loominguline komponent seostub inspiratsiooniga.

Selles etapis jätan mõistuse korraks kõrvale. Tihti tabab mind ootamatult mõni kujund, mille ümber kogu tekst hargnema hakkab. Mõnikord tuleb lihtsalt selgus, kuidas teksti erinevad osad tervikuks saavad. Vahel hakkan kogu teemat nägema uue nurga alt, mis annab tekstile hoopis värskema suuna. Ma naudin väga seda tunnet, kui „sulg hakkab ise kirjutama“. Eeldus on siin aga see, et ratsionaalne meel on teinud korraliku eeltöö.

Ratsionaalse meele meetodeid saab koolis õppida. Või iseseisvalt õppida – materjali kirjutamise kohta on piisavalt. Loomingulisusega on teine lugu. Ideed lihtsalt tulevad kusagilt. Ise. Ilma, et mina midagi teeksin. Üks on aga selge – selleks, et sünniks hea tekst, on vaja mõlemat komponenti.

Kui tekstide kirjutamine ei ole sinu põhitegevus, kuid sa vajad turunduse või avalike suhete valdkonnas värskust ja säravaid ideid, siis saad Kerge Sule enda heaks tööle panna.