Miks minust ei saada aru?

Sa tahad väga midagi teistele selgeks teha. Soovid, et nad mõistaksid. Tahad on sõnumi või ideega kohale jõuda. Ometi kohtad tihti ükskõiksust, valesti mõistmist ja aeg-ajalt pahameeltki. Miks nii juhtub? Miks tekib ikka ja jälle tunne, et minust ei saada aru?

Esimene asi, mida tähele panna – kellega ma räägin? Kas ma mõistan seda, kellele mu sõnum suunatud on? Kas saan aru, kes ta on, milline on tema taust? Kas suudan ette näha, kuidas tema taust mõjutab seda, mismoodi tema minu sõnumit kuuleb? Üks viis, mida ma kirjutajana kasutan, on mäng, kus poen piltlikult öeldes selle inimese naha sisse, kellele sõnum on suunatud. Olen oma kujutluses transpordifirma juht, kooliõpilane, alustav ettevõtja või ministeeriumiametnik. Tuleb tunnistada, et see nõuab teatavat võimet ümberkehastumiseks… Aga just see aitab mul kirjutada lähtuvalt lugejast. Ja vaid nii sünnib tekst, mis lugejale korda läheb.

Teine asi, vähemalt samaoluline kui esimene – mida ma tahan öelda? Päriselt. Mida ma tegelikult tahan öelda? Selle osa läbimõtlemisel ei tasu aega kokku hoida. Mida selgem on see, mida sa tegelikult soovid öelda, seda täpsem, arusaadavam ja lihtsam tuleb su sõnum. Ja mida selgem su sõnum on, seda suurema tõenäosusega saadakse sellest aru nii, nagu sina soovid. Vahel kipume ilmaasjata keerutama. Teeme suuri sõnu. Näitame oma erudeeritust. Aga vahel juhtub ka nii, et isegi ei saa täpselt aru, mida öelda tahame. Sel juhul tuleb võtta aeg maha. Peatuda ja uuesti enda jaoks selgeks mõelda – mis mu eesmärk on, mida ma tahan saavutada. Ja seejärel alustada valgelt lehelt. Uue fookusega.

Kerge Sulg aitab oma klientidel pugeda sihtgrupi naha sisse ja sättida sõnumi fookust. Ikka selleks, et see, mida sa öelda tahad, jõuaks kohale ja avaldaks mõju. Samad teemad tulevad jutuks ka 11.10.2017 Tartu Rahvaülikoolis toimuval koolitusel „7 sammu mõjusa e-kirja kirjutamiseks.“